w vondst bruine rat

 

Het is bruin en vies en het is...... Daarkun je van allees bij bedenken en de kans is groot dat de bruine rat ook bij de antwoorden zit. Eind november vond Ewoud Bremer bij tuinwerkzaamheden deze bruine rat. Weggestopt tussen de stengels van de klimop. De doodsoorzaak is niet bekend, maar hij oogde helemaal gaaf; 17 cm lang en een staart van 15 cm. Een volwassen bruine rat is 22-30 cm lang, dus dit was nog een jonkie. Hij bracht zijn vondst bij mij en ik was er blij mee.

 

w bruine rat

 

Het is nog steeds de meest voorkomende rat in Nederland, maar tot de 18e eeuw was dat de zwarte rat. Toen kwam vanuit de steppen van Azië de bruine rat opgerukt, die sterker is en beter bestand tegen de kou. In Nederland zouden zo'n 50-100 miljoen ratten leven. de erg ruime marge laat zien dat het moeilijk schatten is, vanwege de verborgen levenswijze van de rat. Over veel grote steden wordt gezegd dat er meer ratten dan inwoners zijn en dat een stadsbewoner nooit meer dan 2 meter van een bruine rat verwijderd is. Dat lijkt me stug, maar veel zullen het er vast zijn. Ik zou ze liever niet in mijn huis zien en bestrijding zal soms nodig zijn, maar toch mag ik ze wel. Ik bewonder hun vindingrijkheid en hun overlevingskunst. ze zijn als diersoort erg succesvol en dat heeft wel wat.
Het is niet zo moeilijk om aan een dode bruine rat te komen; in mijn museum zijn ondertussen 5 bruine ratten te zien, maar een volwassen zwarte rat ontbreekt. Niet elke donkere rat is een zwarte rat: de bruine kan zwart lijken en de zwarte bruin.

Verschillen tussen bruine rat en zwarte rat.

  Zwarte Rat

Bruine Rat

Locatie

Op schepen, hoog in gebouwen, droge plaatsen

In riolen, langs slootkanten, onder in gebouwen, vochtige plaatsen

Bouw

Slank

Stevig

Kop

Spits

Stomp

Oren

Groot

Zichtbaar

Staart

Lang, dun, langer dan het lichaam

Dik, korter dan het lichaam

Lengte als volwassen

14-23 cm lang

22-30 cm lang

Gewicht als volwassen

150-250 gram

500 gram

Voeding

Voorkeur voor vruchten maar ook graan

Voorkeur voor graan, groente en vlees

Uitwerpselen

1 cm lang, 2-3 mm dik en banaanvormig

2 cm lang, 0.5 cm dik en pindavormig

 

Omdat de zwarte rat lichter is en een langere staart heeft is hij daardoor een betere klimmer dan de wat plompere bruine rat.

 

w zwarte ratw rat temple deshnok Karni Mata 2

 

We hebben een merkwaardige relatie tot de rat. Hij lijkt zoveel op ons dat ze met succes gebruikt worden om er medicijnen op te testen. Hij wordt bestreden als bron van ziekten en hij wordt aanbeden. De Karni Mata tempel in Deshnok, India is namelijk gewijd aan ratten en daar krioelt het dan ook van. Een rat die over je voet loopt brengt geluk.de rat wordt in Europa en Amerika vertroeteld als huisdier en hij wordt met smaak gegeten in Azië en Afrika. In Ratatouille is het een filmster, maar iemand' rat' noemen, is een diepe belediging.

 

w imagew huisdier

Monster of huisdier?

 

Bij de vondst van Ewoud was er direct discussie of het een muis of een rat was. Toch is het verschil tussen muis en rat niet zo moeilijk. Er is duidelijk verschil in grootte en ook de verhouding kop en lijf verschillen.

w herkennen muizen en ratten 2

w herkennen keutel muis en rat 2

Vaak zie je niet de rat of muis, maar wel de keutels die ze overvloedig achterlaten. Ook daaraan zijn ze te herkennen.

 

Dan is er nog de woelrat of waterrat, maar dat is net als de muskusrat geen rat maar een woelmuis.Hij lijkt oppervlakkig erg op een zwarte rat, maar is toch van een andere familie knaagdieren. De woelmuizen vormen een grote familie, waar ook de hamster en de lemming bij horen. de Rosse woelmuis is de meest algemene van deze familie. Het zijn allemaal knaagdieren met een stompe snuit, een korte staart en korte poten, net als de bekende hamster.

w rosse woelmuisw woelratw muskusrat

Rosse Woelmuis   10-13cm      Woelrat   12-23 cm                     Muskusrat   25-40 cm

 

Ook de muskusrat heeft dankzij zijn verkeerde benaming als 'rat' een slechtere naam dan nodig is. Deze alleraardigste planteneters met een bijzonder zachte vacht zijn ook een mooi onderdeel van de Nederlandse natuur, net als alle andere soorten van ratten, muizen en woelmuizen.