..noemde cowboy Woody het in de animatiefilm Toy story (1995).
De spaceranger Buzz Lightyear maakte fraaie loopings en een zweefduik, maar vliegen kon je het niet echt noemen. Er zijn veel dieren die de kunst van het 'vallen met stijl' beoefenen: vissen, kikkers, eekhoorns, hagedissen. Niet de meest voor de hand liggende dieren om in de lucht aan te treffen.

 

w-buzz-en-woody

 

Het echte vliegen hoort natuurlijk bij vogels, insecten en vleermuizen; de rest van de dierenwereld moet het doen met glijden, zweven of kitesurfen.

Dat laatste komt voor bij sommige spinnen, die een lange, speciale draad spinnen waarmee ze zichzelf oplaten. Er zijn zelfs spinnen gevonden op 1600 km van het vaste land en ook op 5 km hoogte! Als transportmiddel werkt het prima, ook al heb je als spin geen invloed op de bestemming of reisduur.

 

w-spin-zwevend

Spinnen, zwevend aan een vliegdraad:bestemming onbekend...

 

 

w-vliegende-vissenw-flying-fishw-Flying-gurnard-Dactylopterus-volitans

Vliegende vis (museum)          De staartvin aan het werk       'Vliegende' poon

 

De vliegende vis (Exocoetus volitans) heeft natuurlijk iets extra exotisch, omdat hij opeens uit zijn normale omgeving is. Het is voor ons vertrouwder dat vogels zoals eenden, aalscholvers, jan van genten onder water zwemmen, dan dat een vis boven water vliegt. De vliegende vis heeft daarbij vliegkwaliteit die veel beter is dan je zou verwachten. De oude literatuur noemt afstanden van ± 50 m., maar de laatste onderzoeken gaan over ruim 500 m. en dat met een snelheid van 70 km/u! Niet gek voor een vis, formaat haring. Hij zwemt eerst snel vlak onder het wateroppervlak om er plotseling bovenuit te springen. Zijn onderste staartvin is verlengd, en daarmee wrikt hij in het water als een iemand in een roeiboot zonder riemen, met het roer probeert vooruit te komen. Vlak boven water vliegen is het meest efficiënt, maar ze halen ook hoogtes van 1,5 tot zelfs 6 m, waarbij ze ook op het dek van een schip kunnen belanden. De vliegende poon (Dactylopterus volitans) wordt nog wel eens aangeboden als vliegende vis, maar daar zijn de enorme borstvinnen niet stevig genoeg voor. Een fraai exemplaar is ook in mijn museum te zien.

 

w-vliegende-eekhoorn1w-vliegende-eekhoorn2w-vliegende-eekhoorn3

Vliegende eekhoorn,                zelfs met een dennenappel     Vliegende Reuzeneekhoorn

 

De vliegende eekhoorn is van hetzelfde type: de glijders. De kleintjes komen ook in Europa en Noord-Amerika voor. Ze zweven tussen de berkenbomen, als een vliegend tapijtje van krap een half A4-tje groot. Daarbij overbruggen ze afstanden van 40-50 meter. Het zijn boomeekhoorns, die zelden aan de grond komen.
In mijn museum kun je twee soorten te zien: de noordelijke vliegende eekhoorn (Glaucomys sabrinus) en de rode vliegende reuzeneekhoorn  (Petaurista peataurista) van ruim 1 m. Met een gewicht van bijna 3 kg halen ze toch nog een glijvlucht van 40-75 meter. Vanaf een heuvel kunnen ze zelfs wel 400 m. zweven. De vliegende eekhoorns zijn nachtdieren, in tegenstelling tot de gewone eekhoorns.

 

w-vliegende-kikkerw-vliegende-gekkow-vliegend-draakje

Vliegende kikker                       Vliegende gekko                      Vliegende draakje

 

Van de vliegende kikkers, gekko's en draakjes in mijn collectie zou je nog het best de typering 'sierlijk neerstorten' kunnen gebruiken, want veel meer dan een vertraagde val is het niet. Dankzij huidvliezen en –flappen langs het lichaam en tussen de tenen kunnen ze zeefvluchten maken van 8-15 m. (kikker en gekko) tot 200 m. (draakje). Als je achterna gezeten wordt is het natuurlijk een uitkomst als je op deze manier weg kunt komen.

Over de vliegende paradijsslang schreef ik al in het stukje over paradijsdieren