w rugstreeppad ameland

 

Half september 2015 was ik op natuurexcursie op Ameland en bezocht de Kooiplaats; een mooi natuurgebied, met natte duinvalleien.
De eerste keer vond ik een levende rugstreeppad die onmiddellijk mijn hand vol pieste toen ik hem oppakte, om hem aan de excursiegangers te laten zien.Misschien was het een reactie uit zelfverdediging, hoewel padden zich verdedigen door een giftig slijm af te scheiden uit klieren achter de kop. Misschien was het ook uit schrik of angst, zoals vogels ook van angst schijten.

 

w platte rugstreeppadw roepende rugstreeppad

De tweede keer, een paar week later vond ik in de Hollumer Duinen een platgereden rugstreeppad, die nog goed te herkennen was aan de lengtestreep over de rug.Mijn eerste rugstreeppad vond ik ook al op een Waddeneiland, Schiermonnikoog. Daar werd ik 's nachts op de camping 'gestoord' door een geluid dat ik nog niet kende. Een kwakend/knarsend geluid, dat ver droeg in de stille zomeravond. Toen ik op pad ging ontdekte ik een ondiepe waterplas, vol roepende rugstreeppadden

Rugstreeppadden zijn slechte zwemmers en zitten graag in ondiep water. Ze scharrelen graag in zanderige terreinen, liefst 's nachts, dus de kans om er overdag een te treffen is klein. Het kaartje laat zien waar ze voorkomen. Mijn provincie, Groningen, is de enige zonder deze mooie soort.

w waarnemingen rugstreeppad