w Dikkopje

 

Eind januari vond ik op het strand bij bergen aan Zee dit kleine visje. Het bleek om een Dikkopje te gaan, Pomatoschistus minutus. Heel algemeen, las ik, maar dit was mijn eerste kennismaking met deze soort. Het Dikkopje hoort bij de famlie van de Grondels. Het is een visje van de Europese kust, van Oostzee tot Middellandse Zee. Ze kunnen 2 jaar oud worden. In hun korte leven reizen van Waddenzee naar Noordzee heen en weer. De grotere mannetjes krijgen in de paartijd een mooi kleurtje, maar de kleinere exemplaren blijven bruin. Ze glippen het nest van een ander mannetje in om daar de eitjes te bevruchten.Het vrouwtje legt eitjes in een lege schelp.

De Grondelfamilie bestaat uit kleine visjes, die onder hun buik twee vergroeide buikvinnen hebben, die een zuignap vormen. Daarmee kunnen ze zich aan stenen vasthouden, tegen de stroming in. Ze worden veel gegeten door andere vissen en kustvogels. In Nederland heb je ook nog de brakwatergrondel en de riviergrondel.

 

w dikkopje 2w riviergrondel 2

Dikkopje                                                                 Riviergrondel

 

Invasie
De grondel is een succesvol visje, die met een grote opmars bezig is. In 1992 kwam er een directe verbinding tussen de Donau en de Rijn. Sinds 2003 zijn er steeds meer buitenlandse grondels, zoals de Marmergrondel, de Kessler grondel en de Zwartbekgrondel in Nederland gezien.

In Oostenrijk vond men 435 grondels per 100 meter rivieroever. Bij Wesel in Duitsland maakte de Kessler grondel al 50-70% van het visbestand uit! De aantallen van deze exoten worden zo groot dat men vreest dat de inheemse soorten zoals de rivierdonderpad er door achter uit gaan, vanwege voedselconcurrentie.

w marmergrondelw zwartbekgrondel

Marmergrondel                                                      Zwartbekgrondel

 

w kesslers grondel

 

 

 

 

 

Kesslers Grondel

 

De mooiste van deze familie van kleine visjes vind ik de Blauwe Manadarijn Pitvis, Synchiropus splendidus. De naam is bijna even lang als het visje; 6 cm. Hij leeft in de wateren tussen Japan en Zuid-Australië. Hij wordt wel in aquaria gehouden, maar dat schijnt lastig te zijn.

 

w blauwe mandarijnpitvis Synchiropus splendidus