w-zeehond-Helgoland

 

Begin oktober 2014 vond ik op Helgoland deze jonge zeehond, zwakjes ademend. Geen moeder in de buurt, terwijl er op de achtergrond een hele groep grijze zeehonden lag. Het jong moet wel van een grijze zeehond zijn geweest omdat die van september tot december werpen. De gewone zeehond krijgt pas in mei-juli jongen. De jonge zeehonden zijn nog blond, in plaats van het vlekkerige grijs van de volwassen grijze zeehond.
Even verderop troffen we de omgekeerde situatie aan: een stervende moeder, waar een jong beestje bij in de buurt rondscharrelde. Daar lag ook nog een andere dode grijze zeehond.

Ongewoon om zoveel dode/stervende zeehonden te vinden. De Zeehondencrèche van Pieterburen zou er overwerk aan hebben, maar blijkbaar bestaat zo'n instituut niet in Duitsland, waar Helgoland bij hoort. Vermoedelijk vind men dit ook niet nodig: er leven zo'n 150.000 grijze zeehonden in de hele Noordzee en dit is nu eenmaal de natuurlijke selectie. Ecomare op Texel doet ook aan zeehondenopvang en geeft toe dat het niet echt nodig is, maar de zeehond blijft een uitstekende ambassadeur van de Waddenzee en dus een goede publiekstrekker.


De gewone zeehond heeft precies de goede rondingen: een ronde kop, een stompe snoet en grote donkere knikkerogen. Grappig dat een echt roofdier, (zie aflevering over de bruinvis) zo'n reactie oproept. Gegarandeerd goed voor vertedering: schattig, lief, 'so cute'

 

w-zeehond

w-baby
w-hondje   w-konijntje

We kennen dit wel als het babyschema. Dit concept werd bedacht door de bioloog Konrad Lorentz in 1941. Hij onderzocht wat de prikkels voor mensen en dieren zijn, die oproepen tot verzorgen.

w-babyschema-1w-babyschema-2

 

De profielen uit de eerste en derde kolom roepen meer vertedering en verzorgingsdrang op dan uit de tweede. Dit effect is bij vrouwen sterker dan bij mannen.

In het schema hieronder kun je zelf merken wat de rondere versies oproepen, in vergelijking met de smallere. Welke vind je het 'liefst'?

 w-schema

De rondere gezichten doen het elke keer 'beter' dan de smallere in dit schema.

 

De Gewone zeehond heeft nog steeds een 'babyprofiel' als hij al volwassen is en dat maakt hem zo aantrekkelijk voor een zeehondenopvang en als ambassadeur voor de Waddenzee. Wie wil nu niet dat het met zulke schattige roofdieren goed gaat?

 

Verschil gewone en grijze zeehond.
Op Helgoland zagen we zowel gewone als grijze zeehonden en konden we de verschillen eens goed zien. In de Waddenzee zie je veel vaker een gewone dan een grijze zeehond. Op deze foto (van Jaap Oosterhuis) zie je goed het verschil in grootte: een gewone op de voorgrond en de grijze daarachter.
De gewone zeehond wordt max. 1,90 m, de grijze zeehond (man) wordt 3,30 m en bijna 2x zo zwaar (350 kg). De grijze zeehond heet ook wel kegelrob, vanwege de vorm van zijn kop. Als je zo'n ronde gladde knikker boven water ziet komen, is het een gewone zeehond.

 

w-zeehonden-Helgoland

Een Gewone zeehond met op de achtergrond de veel grotere Grijze zeehonden. Let op het verschil in kopvorm.

 

PS: van Jacob Bosma, die ook op Helgoland was kreeg ik het volgende bericht. Het verklaart waarom we zoveel dode/zieke zeehonden zagen.

 

Zeehonden Duitsland dood door griepvirus

Een groot deel van de ernstig zieke of gestorven zeehonden aan de Duitse Noordzeekust had een griepvirus onder de leden. Dat blijkt uit onderzoek van dierenartsen, waarvan de resultaten maandag naar buiten zijn gebracht.
Op de stranden van de eilanden Helgoland, Sylt, Amrum en Föhr - voor de kust van de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein - zijn de afgelopen drie weken ongeveer 350 ernstig zieke of dode zeehonden aangetroffen. Als zieke dieren nog leven, is hun toestand zo verzwakt dat ze uit hun lijden moeten worden verlost, zei Hendrik Brunckhorst van het Duitse Nationaal Park Waddenzee vrijdag. De angst bestond dat de zeehonden zijn overleden aan een virus dat eerder een massale zeehondensterfte veroorzaakte, maar dierenartsen sluiten dat uit. Zij hebben geen sporen aangetroffen van het virus, dat in 1988 en 1989 18.000 zeehondenlevens eiste, en in 2002 ruim 20.000.
Volgens kenners is de griepepidemie onder zeehonden nog niet voorbij, maar komt het zeehondenbestand in het gebied niet in gevaar. Verwacht wordt dat ook in Nederland zeehonden besmet zullen raken. Experts gaan er vanuit dat de epidemie op een natuurlijke manier afloopt.
De Zeehondencrèche Pieterburen vraagt mensen melding te maken van zieke en dode zeehonden, en roept hen op voorzichtig te zijn met het oog op besmettingsgevaar. Hoewel er nog geen gevallen bekend zijn van overdracht op de mens, kan dat volgens de crèche nooit helemaal worden uitgesloten.

bron: RTvNoord,  maandag 20 oktober 2014