w-zeeklit

 

 

Begin september was ik zo gelukkig om een bezoek aan Rottumeroog te brengen, als natuurgids met een groep vogelaars. Tijdens onze strandwandeling vond ik in 4 zeeklitten. Ik had ze vroeger weleens gevonden, maar vaak zijn ze kapot. Ze hebben een heel dun kalkskeletje en als ze aanspoelen breken ze snel.
Zeeklitten zijn familie van de zee-egels. Dit zijn stekelhuidigen, waar ook de zeesterren bij horen. Zeeklitten leven ingegraven in een tunneltje van 10-15 cm diep. Om te eten steken ze hun extra lange zuignapvoetjes naar buiten en zoeken de zeebodem af. Het zijn afvaleters, die van restjes dode diertjes en planten leven. Verbazend dat zulke kleine en kwetsbare diertjes wel 10 jaar oud kunnen worden.
De zeeklit heeft heel korte haartjes, die gemakkelijk afbreken, maar veel andere soorten hebben stevige stekels, die gemakkelijk door de huid heen gaan.

w-Diadema-setosum-diadeemzee-egel
De diadeem zee-egel met stekels van 30 cm. Rode Zee, Indische en Stille Oceaan.

Zee-egels kunnen zich prima verdedigen met hun lange stekels, maar daar dienen ze niet direct voor. Ze worden meer gebruikt voor voortbeweging of om zichzelf in te kunnen graven in de zeebodem. Zee-egels zijn nachtdieren, dus de kans om er overdag op te stappen is niet groot. Maar als het gebeurt is het meestal pijnlijk. Het verwijderen van de stekels is een lastig werkje omdat ze gemakkelijk afbreken. Een badje met azijn helpt, omdat de kalkstekels daar in oplossen Het kan gevaarlijk worden als er restjes van de stekel in de wond blijven zitten, omdat die nare ontstekingen kunnen veroorzaken. Soms is er zelfs een operatie nodig om de ontstoken wond schoon te krijgen. Enkele soorten zijn giftig, maar niet dodelijk voor de mens.

 

w-zeeegelgeslachtsklierenw-Zee-egel-Corsica

 

In Zuid-Europese landen worden bepaalde soorten zee-egels wel gegeten. Je eet ze rauw, eventueel met wat citroensap. Net als bij oesters zou het potentie verhogend werken. Misschien niet raar, als je bedenkt dat je op dat moment de geslachtsorganen van de zee-egel eet. Vreemd genoeg wordt dat in kookboeken koraal genoemd, maar het heeft natuurlijk niets van doen met het echte koraal.