Tijdens mijn jarenlange zoektochten als verzamelaar kwam ik ze van tijd tot tijd tegen: oude opgezette otters, stille getuigen van de tijd dat ze nog bij duizenden in Nederland voorkwamen. Zo verwierf ik uiteindelijk een complete familie bij elkaar, die helaas jaren op een plank bleven liggen, omdat ik geen ruimte had in mijn museum, tot ik kort geleden besloot dat het eindelijk tijd werd voor een nieuw project: een otterdiorama.

 

jonge-otters

Ruim 35 jaar geleden kocht ik op een rommelmarkt in Hattem een stel jonge otters, op een merkwaardig landschap van draadgaas en gips. Ze waren verbleekt, maar zagen er leuk uit en het was iets dat ik zelden tegenkwam. Ik zette ze op 2 grote tonderzwammen op een plank en zo sierden ze jarenlang de verschillende huizen waar ik woonde. Jaren later vond ik in een curiosawinkeltje in Groningen een volwassen otterman, die eerder in Eelde aangekocht was. Duidelijk een oud exemplaar en niet mooi opgezet, maar wel weer een mooie aanwinst. Niet lang daarna kon ik een ottervrouw verwerven en zo was in de loop van ruim 35 jaar een complete otterfamilie in mijn collectie gekomen. Ik zou daar graag een dioramakast voor maken, maar de ruimte ontbrak; het museum was vol. Maar waar een wil is, moet iets weg en zodoende verhuisde ik de prepareertafel naar een andere kamer: ruimte!.

Een bestaande oude kast werd vergroot, door er een verdiepte achterwand in te bouwen en daarna kon het werk aan de otters zelf beginnen: het opknappen van de oude preparaten. Daniël, die ook betrokken was bij het gierenproject was gekomen om mee te helpen.

 

Licht, vooral zonlicht, doet in de loop van de tijd alle pigment in haren en veren verdwijnen en dat was goed te zien aan deze oude preparaten. De otterman kon er nog net mee door, maar de vrouw en beide jongen waren veel te lichtbruin, dus de eerste stap was het weer op kleur brengen van de verbleekte otters. Bij de drogist werd haarverf 'middelbruin' gekocht en daarmee werden de twee jongen en de vrouw geverfd. Een tijdrovend karwei: verven, spoelen, centrifugeren, drogen en hopen dat het eindresultaat zou voldoen. Spannend: zou de hele behandeling goed uitpakken? Gelukkig bleek bij het opdrogen dat de verf mooi ingetrokken was en dat de otterjongen en de ottervrouw weer veel natuurlijker oogden.

 

verven1

verven2verven3

Verven                                     Spoelen                                      Centrifugeren

 

Vervolgens werd de kast ingericht: eerst de plaatsing van de otters op stukken hout, dan wordt de achtergrond eerst ruw opgevuld met stukken piepschuim en dat vervolgens tot één geheel maken door in alle openingen PUR-schuim te spuiten. Na een nacht drogen kon dat bijgesneden worden, tot de ondergrond van het landschap ontstond. Die ondergrond werd ingesmeerd met natte klei en direct daarover werd een modderlaag aangebracht.

 

otterkast1

  otterkast-2

otterkast-3

otterkast-4

 

 

 

 

 

 

 

 

otterkast-5

otterkast--6 Na alle kleine aanvullingen en verbeteringen begint de leukste fase: het aankleden van de kast met gedroogde grassen, vlinders, een opgezet baarsje, een slakje en dergelijke wordt er een landschap gecreëerd: een echt diorama.

 

otterkast 2 otterkast

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat betekent natuurlijk wel dat je voor die tijd al dat materiaal verzameld moet hebben: stukjes mos, vlinders, kevers, slakken of je gaat ze speciaal voor dat doel verzamelen om een kast mooi in te kunnen richten, zoals Daniël en ik voor deze kast deden. Waterplanten en grassen, rietstengels en posthoornslakjes, enz. In de loop van de jaren heb ik dan ook dozen vol allerlei materiaal uit de natuur verzameld voor het maken van allerlei dioramakasten. Een heidelandschap vraagt weer heel andere onderdelen dan een slootwal, zoals we nu aan het maken waren.Speciaal voor deze kast maakte Daniël enkele huisjesslakken en een naaktslak; de grote aardslak. Na een paar weken hard werken kon de kast eindelijk op zijn plek gezet worden in het museum. We waren blij en dankbaar dat het hele project Otterdiorama goed en tot tevredenheid was afgerond!

 

Praying-Otter