De onderwereld als plek waar je een slakje zou vinden lijkt niet waarschijnlijk: veel te heet voor een slak. Toch kreeg dit bijzondere slakje die naam mee.

 

bijzonder-blaesospira-echinus-infernalis

Blaesospira echinus infernalis: het gedraaide en gestekelde slakje uit de onderwereld.

 

Een paar week geleden vond ik bij toeval deze bijzondere landslak op internet, terwijl ik andere landslakken zocht. Juist die toevallige ontdekkingen van compleet nieuwe soorten maken het zoeken op internet zo spannend. In feite is de hele wereld mijn rommelmarkt geworden. Zo zijn in de loop van de jaren vondsten uit heel Europa, maar ook ver daar buiten, zoals Urugay, Zuid-Afrika, Canada, de Filippijnen en vele landen meer, in mijn museum terecht gekomen. Eenmaal ontdekt begint de zoektocht of het schelpje ergens te koop is (en dan ook nog betaalbaar.)
Het viel nog niet mee een handelaar te vinden, die dit bijzondere slakkenhuisje verkocht, maar het lukte. Kortgeleden arriveerde hij aan de Korreweg en kreeg hij een plek in mijn museum, samen met andere prachtige landslakken. Hoe is het mogelijk dat een eenvoudig beest als een slak zulke kunstwerkjes produceert! Lastig is wel dat deze nieuwe schoonheid iets meer dan een halve centimeter haalt, dus een loep is nodig om hem te goed te zien, maar mooi en bijzonder blijft hij!

 

 

Schoonheid om draaierig van te worden

bijzonder-slakkenhuis1

 

bijzonder-slakkenhuisDeze schoonheid, Opisthostoma vermiculum,  is pas in 2008 ontdekt.Het diertje is tot nu toe maar op één plaats gevonden: een afgegraven heuvel in de Kintavallei van Perak in Maleisië. Wat hem zo bijzonder maakt is de ingewikkelde manier waarop het schelpje is gevormd, nl om 4 draai-assen, waar er normaal slechts 1 of 2 draaiassen zijn. Hoe Opisthostoma vermiculum dit voor elkaar krijgt stelt wetenschappers nog voor raadsels.