Het insect op de foto zou zo met Sint Maarten langs de deuren kunnen gaan met zijn vrolijke lampje aan de punt van zijn neus. Hij hoort bij de familie van de Lantaarndragers, een naam die Linneaus gaf omdat hij meende dat de insecten net als glimwormen en vuurvliegjes licht konden geven.

 

lantaarnvlieg-bijzonder

 

Een lid van de familie van de Fulgoridae, de Lantaarndragers

Het schijnt dat Maria Sybilla Merian, de beroemde insectentekenaar die rond 1700 in Suriname woonde en werkte verantwoordelijk is voor dit verhaal: de neuspunten zouden lichtgevend zijn tijdens het paren. Dat blijkt niet zo te zijn. Misschien ontstond de indruk omdat de vleugelpatronen wat licht reflecteren?Licht geven doen ze weliswaar niet, maar bijzonder zijn ze wel. Hun kop is uitgegroeid met een holle vorm, die een soort snuit vormt. Men weet niet goed waar deze voor dient. Lantaarndragers zijn familie van de Cicaden. Je vindt ze verspreid over heel de tropen.
De meest ongewone van de familie is deze: de Grote lantaarnvlieg.

 

lantaarnvlieg-kaaimanvlinder


Zijn kop is draagt een enorme knobbelige uitstulping, waar sommigen de kop van een krokodilletje in zien. Zo komt hij aan zijn bijnamen Alligatormot en Kaaimanvlinder. Mogelijk schrikt de koptekening toch kleine vogels af, die niet gauw een hagedisje eten.
De Lantaarnvlieg kan zich ook verdedigen met een paar grote oogvlekken op de ondervleugels. Als hij toch gepakt wordt scheidt hij een enorme stank af, die doet denken aan een stinkdier. Door zijn holle kop tegen een takje te slaan kan hij zelfs geluid maken. Zelf vind ik de mooiste bijnaam Pindahoofd of  de vliegende pinda.
Ook al zijn de Lantaarndragers onschuldige plantensapdrinkers, in Zuid Amerika bestaat al lang het verhaal dat de beet van deze Vliegende pinda mens en dier, ja zelfs bomen zou doden.
In landen als Ecuador, Colombia en Venezuela bestaat nog steeds het bijgeloof dat de beet van de Lantaarnvlieg dodelijk is. De enige remedie zou zijn om binnen 24 uur na de beet seks te hebben. Misschien is dit de reden dat de mythe nog steeds bestaat?