Geen gebruikelijke keuze, maar bij de bidsprinkhaankreeft is het een manier van leven geworden: bidden of boksen.....

 

bijzonder-biddenboksen

bidsprinkhaan3

Bidsprinkhaankreeft: de bidder                       Bidsprinkhaan: de mantis    

 

Aan de 'bidder' is goed te zien hoe hij zijn naam kreeg; de voorpoten zijn op dezelfde manier gebouwd als bij de bidsprinkhaan en vormen geduchte wapens waarmee hij razendsnel een passerend visje pakt. Eenmaal gevangen in de gebogen voorpoot is er geen ontkomen aan door de lange punten waarmee de binnenkant van de vooorpoot is voorzien.

Merkwaardig dat twee totaal verschillende dieren als een kreeftachtige en een insect dezelfde bouw en vangtechniek hebben. Het zijn wel allebei geleedpotigen.

       

Bidsprinkhaankreeft: de bokser 

bijzonder-biddenboksen2

De tweede soort heeft geen stekelige vangarmen, maar een soort knotsen, waarmee hij rake klappen kan uitdelen. Die heeft hem de bijnaam 'de gladiator van het koraalrif' bezorgd. Hij is agressief en valt tegenstanders onophoudelijk aan. Hij slaat de poten van een krab eraf of breekt een schelp kapot. Een groot exemplaar van meer dan 30 cm is berucht onder duikers, omdat hij zo een vinger kan breken. Het geheim van zijn krachtige klap zit hem in de snelheid waarmee hij zijn knotsen kan bewegen: van 0 tot meer dan 80 km/u. en dat in drieduizendste seconde! Dat lukt hem door de knots vooraf al op spanning te brengen en met een palletje vast te zetten. Dan hoeft hij alleen maar de trekker over te halen of de knots schiet los. Een volwassen bidsprinkhaankreeft kan met zijn knots zelfs een (niet te dikke) aquariumruit kapotslaan. De knots van het dier is gemaakt van steenachtig, gemineraliseerd weefsel, maar slijt snel. Bidsprinkhaankreeften vervellen daarom voortdurend. Om de paar maanden moet het dier het oppervlak van zijn slagvinger vervangen.

 

 Betere DVD speler dankzij de bidsprinkhaankreeft

 

ogen-bidsprinkhaankreeft

ogen-human-vs-mantis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een tweede eigenschap die bidsprinkhaankreeften zo bijzonder maakt is hun buitengewone gezichtsvermogen. In een mensenoog heb je zintuigcellen voor 3 kleuren, rood, groen en blauw, waarmee we 10.000 kleurgradaties kunnen zien. De bidsprinkhaankreeft heeft 12 verschillende zintuigcellen en kan 100.000 gradaties zien. Hij kan zelfs ultraviolet en infrarood licht onderscheiden. Zijn ogen zijn ook gevoelig voor de polarisatierichting van licht; de richting waarin de lichtgolven trillen. Het helpt hem waarschijnlijk om doorzichtige garnaaltjes of andere kleine diertjes te zien en te vangen, omdat zij vol suikers zitten die dankzij zijn bijzondere ogen zichtbaar worden. Technici onderzoeken de eigenschappen van celmembranen in de ogen van de bidsprinkhaankreeft. Ze hopen zo betere optische instrumenten als CD- en DVD-spelers te maken.